Kuih Bakar Kemboja
Assalamualaikum..Inilah makanan kegemaran saya dari kecil sampai sekarang tak pernah merasa jemu..Kalau di Kuala Terengganu orang memanggilnya dengan nama Kuih Bakar.
Kuih bakar ini juga menyimpan seribu kenangan iaitu semasa saya melahirkan anak yang kedua,suami saya bertanya kepada ibu saya adakah orang yang baru bersalin boleh makan kuih bakar.Apabila ibu saya mengatakan boleh makan.setiap hari ,itulah makanan yang dibeli oleh suami saya.Sehingga ketika itu saya dah jemu pada makanan tersebut.tetapi itu hanya seketika sahaja.
Orang kata kalau nak sedap lagi ,kenalah buat sendiri kerana apabila resepi kita sendiri kita boleh tambah mengikut citarasa kita,Akhirnya saya cuba mencari resepi di dalam internet,dah dah banyak resepi yang saya cuba buat.Alhamdulillah semuanya menjadi.
.
RESEPI KUIH KEMBOJA
Bahan-bahan ( loyang segi 4, 10 x 10 inci )
- 11/2 mangkuk tepung gandum
- 1 mangkuk gula pasir
- 1 mangkuk telur ( 5 biji)
- 1 mangkuk air daun pandan (5 helai)
- 2 mangkuk santan (1 bj kelapa)
- 1/3 sudu teh garam & sedikit pewarna hijau jika suka.
- sedikit bijan utk tabur diatasnya
- 2 sudu makan minyak masak utk kilatkn kuih
Cara-cara :
1.lenser
acuan dengan minyak jika guna acuan pecah lapan dalam oven
dulu supaya tidak melekat

2.Dalam
mangkuk gaul rata tepung dan gula ,masukkan air pandan-kacau sebati,masukkan
telur-kacau sebati (saya kacau guna blender-senang) ,bila dah agak licin baru
masukkan bahan-bahan lain.
(.Orang
dulu-dulu buat adunan jadi licin tanpa guna blender,tapi diorang kacau satu
persatu)
3.Masukkan
ke dalam acuan dan bakar dalam oven ,170c lebih kurang 40 minit
4. Sebelum
bakar tabur dahulu bijan atas adunan
SELAMAT
MENCUBA...............
No comments:
Post a Comment